Täytyy olla pikkaisen luova hullu, jotta tällä alalla pärjää

Tarinaa Pinkkiheidin takaa

Tulen yrittäjäperheestä, joten yrittäjyys on "se ainoa oikea tapa tehdä". 😁  Olen aina tiennyt, mitä ja miten haluan tehdä. En halunnut mennä kenenkään muun "käskytettäväksi". 😊  Minulle oli tärkeää päästä opiskelemaan vaatetusalaa ja lähteä yrittäjäksi. Opin varmasti vanhemmiltani asioita sivusta seuraamalla, mutta kyllä silti jännitti oman yrityksen perustaminen.

Valmistuin keväällä 2010 pukuompelijaksi ja vuotta aiemmin vaatturiksi Turun ammatti-intituutista. Samaisena vuonna ollessani 20-vuotias aloitin toiminimiyrittäjänä kotini työhuoneessa. Töiden ohella opiskelin ompelijamestariksi mentorinani Arja Gustaws. Toiminnan kasvaessa ja yritykseni laajentuessa yritykseni muutti ”pois kotoa”. Heinäkuussa 2018 oli aika laittaa osakeyhtiö pystyyn. Tällä hetkellä minulla on kaksi vakituista ompelijaa Anni ja Katja, muutama tuntityöläinen sekä alihankkijoita. Kaukana ovat ne ajat, jolloin avasin asunnostani yhden oven, jonka takana odottivat työt.

Yrityksen alkuaikoina haastavaa oli se, kuinka asiakkaat löytäisivät minut. Kahdeksan vuotta sitten tilasin kasan mainoksia, jotta uusi yritykseni saisi näkyvyyttä. Siinä sitten iso pinkka mainoksia jaettiin aluksi asuinympäristön postiluukkuihin sekä kauppoihin ja sitten vähän kauemmas. Onneksi ystävät auttoivat mainosten jaossa. Tuli siinäkin sitten kuntoiltua!

Suosittelen panostamaan nettisivuihin, koska netti on tullut yhä tärkeämmäksi. Kotisivut kannattaa laittaa heti kuntoon. Sinne paljon kuvia töistä ja hinnasto selkeästi näkyville. Asiakkaat haluavat nähdä selkeästi hinnaston, eivätkä aina jaksa laittaa viestiä tai tarjouspyyntöä. Aloitteleville yrittäjille voi olla vaikeaa hinnoitella itseään ja omaa työtään. Omaa aikaa kuitenkin kuuluu arvostaa ja siitä pitää myös silloin saada korvaus. Kokemuksen karttuessa luottamus omaan tekemiseen kasvaa.

Markkinoin yritystäni sosiaalisessa mediassa enimmäkseen Facebookissa ja Instagramissa. Ollaan menossa myös Pinterestiin. Youtubeen ollaan laitettu pari videota. Urheilutapahtumissa ja -kilpailuissa olemme ständillä promoamassa.

Vieläkin fyysiset mainokset ovat tärkeitä ja niitä olemme vieneet kuntosaleille ja tanssistudioille. Oikeastaan voisi ajatella, että kokonaisuuteen täytyy panostaa, nettisivuihin, mainoksiin ja käyntikortteihin.

Usein vastaan, kun omalla kohdalla kysytään yrittäjyydestä, että "Täytyy olla pikkaisen luova hullu, jotta tällä alalla pärjää yrittäjänä." Ehkäpä tämä pätee myös muihin luovan alan yrittäjiin. 💖  Onneksi sitä ei tarvitse aivan yksin olla, vaan on tullut tavattua myös muita yrittäjiä. Muutamasta olen saanut myös hyvän ystävän, jotka ymmärtävät mitä on olla yrittäjä, sanan todellisessa merkityksessä. Vertaistuki on todella tärkeää.

Ole oma itsesi

Vinkkini aloitteleville yrittäjille, "Ole oma itsesi, asiakkaat arvostavat rehellisyyttä. Kaikkia ei voi, eikä pidä miellyttää."

On sitä tullut kohdattua myös kateellisia ihmisiä, jotka haluavat vain puhua pahaa ihan vain siksi, koska voivat, syystä tai toisesta. En ole kuitenkaan lannistunut, vaikka ihmiset puhuisivat selkäni takana. Kun tietää, että on tehnyt parhaansa, voi seistä selkä suorana. On tullut tehtyä pitkiä päiviä. Hyvässä ja pahassa. Joskus sitä todella tarvitsisi pomon sanomaan, että nyt on sitten tullut tehtyä ylitöitä, pidäpä hetken aikaa lomaa.

Se tyytyväinen asiakas, joka erikseen kiittää hyvin istuvista treenipöksyistä tai kisapuvusta, saa ne paskanpuhujat selkeästi varjoonsa. En kadu sitä, että valitsin tämän tien. Kiviä on tullut tiellä vastaan, joskus kaaduttukin, mutta aina sitä ollaan sieltä noustu. Treenivaatemallisto lanseerattiin kolmisen vuotta sitten. Silloin haimme sille omaa, erillistä tuotenimeä. Se ei mennyt läpi. Siinä prosessissa oli haasteita.

Ammattikoulussa osa oppilaista syrji minua. Olin niin sanottu opettajien lellikki, sillä olin mennyt kouluun oppimaan enkä etsimään kavereita. Osaamiseni nähtiin uhkana, kadehdittavana asiana. Se tieto ja taito, jonka koulusta opin, on kantanut minua pitkälle. Myös kaikki sen jälkeen tekemäni virheet ja niistä oppiminen on auttanut minua kasvamaan. Voin myös ylpeänä sanoa, että olen iloinen ompelimon muuttavan jälleen kerran isompiin tiloihin.

Sanonkin, ettei kannata miettiä, “Mitä jos”- asenteella, sillä se ei auta yhtään ketään. Apua kannattaa pyytää. Olen saanut monilta ihmisiltä sanoin korvaamatonta apua. Heille olen todella kiitollinen.

Kannattaa tehdä parhaansa, se kyllä palkitaan, ei heti, mutta aikanaan.

 

Kevät terveisin:

Pinkkiheidin Heidi

 

Jätä kommentti